keraguan diri..

Untuk apa-apa bicara berkaitan fiqh Islam.
Pengendali :: abuqais

keraguan diri..

Postby tePet_07 on Sun Dec 17, 2006 10:16 pm

apakah kesan menelan air mani bagi perempuan?
bolehkah ia mendatangkan kehamilan?

aku keraguan pasal menda ni,member aku tanya aku coz dia dah ketelanjuran..
hope bicaramuslim atau kawan2 lain dapat bantu atasi keraguan kawan aku ni..
:( :-?
tePet_07
Ahli
Ahli
 
Posts: 3
Joined: Sun Dec 17, 2006 9:58 pm

Postby g@y@t on Mon Dec 18, 2006 10:45 pm

kehamilan tak boleh berlaku kalau telan air mani. Dari segi kesihatan, mugnkin ada. ni kena refer tu pakar. HArap kau ada doktor di sini, bolehlah jawabkan...
g@y@t
Pengendali
Pengendali
 
Posts: 1913
Joined: Wed Dec 25, 2002 8:00 am

Postby kiethegreat on Tue Dec 19, 2006 10:06 am

seeloknya berhenti dari buat dosa :P

mintalah dari Tuhan....Tuhan pasti tolong kita :P ..sebab kalau Tuhan x tolong kita nanti pasti kita buat dosa lagi :P ..disebabkan tunduk pada kehendak nafsu n kehendak diri :P ..direct jea minta Ya Allah bebaskan aku dari dosa zina..aku x nak buat sebab Engkau yg suruh ..aku hamba sahaja yg menurut perintah walaupun aku nak buat sebab sedap :P

pasal kehamilan...itu ketetapan Tuhan...secara perubatan...mani bercampur mani dalam rahim baru boleh membawa kehamilan :P ...telan air mani ade hukum dlm islam..tue tanya yg arif..yg pasti ia bukan sunat n dapat pahala :P
Al Ikhlas..Mengesakan Tuhan
kiethegreat
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 2140
Joined: Mon Mar 05, 2001 8:00 am
Location: mana mana laa...janji bahgia

Postby cahaya_fisabilillah on Tue Dec 19, 2006 10:52 am

masya Allah.. maner bleh telan je bunting.. :o maner ler koo blajor? :-? tapi kalu Allah nak bunting kan juga bleh jadi tapi dlm dunia nih 2 org je yg mengandung tanpa suami dan tanpa bersetubuh. :matabulat: aiihh.. nafsu patutnyer kita lawan
2-2 pastu jadi 3-2 pastu naik 4-3 pastu 5-4 baruler kita jadi hebat.. nih kena tendang dek nafsu baru nak nyesal.. tulah kecik-kecik taknak mati, besor-besor susahkan Allah jee walaupun Dia tak susah.(jgn bunuh diri plak!)
cahaya_fisabilillah
Ahli Setia
Ahli Setia
 
Posts: 453
Joined: Fri Dec 23, 2005 8:54 pm
Location: Ipoh, Perak

Re: keraguan diri..

Postby Nackea on Tue Dec 19, 2006 12:17 pm

tePet_07 wrote:apakah kesan menelan air mani bagi perempuan?
bolehkah ia mendatangkan kehamilan?

aku keraguan pasal menda ni,member aku tanya aku coz dia dah ketelanjuran..
hope bicaramuslim atau kawan2 lain dapat bantu atasi keraguan kawan aku ni..
:( :-?


Camner boleh telan tu ? Ko letak dalam gelas ke ? :o
Nackea
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 1537
Joined: Mon Sep 05, 2005 9:25 am

Postby Abdul Rahman on Tue Dec 19, 2006 2:11 pm

:gelak:

dia masuk sendiri kot.. :gelak:
hai.. macam2 ada.. :gelak:
Huddan + Baiyinat + Furqan = Quran!
Abdul Rahman
Ahli Setia
Ahli Setia
 
Posts: 616
Joined: Fri Jun 23, 2006 2:04 am
Location: Tanah Melayu

Re: keraguan diri..

Postby matrempit on Wed Dec 20, 2006 12:01 am

tePet_07 wrote:apakah kesan menelan air mani bagi perempuan?
bolehkah ia mendatangkan kehamilan?

aku keraguan pasal menda ni,member aku tanya aku coz dia dah ketelanjuran..
hope bicaramuslim atau kawan2 lain dapat bantu atasi keraguan kawan aku ni..
:( :-?


[2:168] Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan; karena sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu.

1. Suruh member tu fikir adakah air mani tu halal dan baik?Yang halal kalu tak baik pun tak boleh juga,Contoh kari dah basi.Kari tu memang halal tapi dah basi baik ke untuk kita.

2. Kalau ikut langkah2 syaitan lagi teruk.

Fikirkan lah.
matrempit
Ahli
Ahli
 
Posts: 2
Joined: Tue Dec 19, 2006 8:26 pm

Postby cahaya_fisabilillah on Wed Dec 20, 2006 9:53 pm

apeler korang nih.. si fulan tu dah out dah nak tengok komen kite.. dia nak nasihat bukan komen daaaa...~ :oops: :-? :-? :-? laaa.. yg sudah tu sudah ler.. yg blum tu jgn pi buat plak.. patutnyer kalu zina kena sebat 12 rastus kail.. eh, 80 je kan?? tak pun 100?? ade cite sampai mati org tu. tapi kalu nak tobat baik tobat,, semarakkan perjuangan kedamaian!! :x
cahaya_fisabilillah
Ahli Setia
Ahli Setia
 
Posts: 453
Joined: Fri Dec 23, 2005 8:54 pm
Location: Ipoh, Perak

Postby tePet_07 on Fri Dec 22, 2006 3:21 pm

mekaseh kepada semua k..
aku just nak kepastian untuk bantu kawan aku..
at least ada gak pihak2 mcm kekorang ni yg nk bg pendapat berbaza dan
bantu kemuskilan kawan aku..
tePet_07
Ahli
Ahli
 
Posts: 3
Joined: Sun Dec 17, 2006 9:58 pm

Postby Sang Pencinta on Fri Dec 22, 2006 4:01 pm

kenapa sebelum telan tu tak masuk forum ni tanya dulu ?
:gelak:
Kerna Dia...
Sang Pencinta
Ahli Setia
Ahli Setia
 
Posts: 312
Joined: Thu Aug 17, 2006 8:47 am
Location: vendeta

Postby cahaya_fisabilillah on Sat Dec 23, 2006 2:55 pm

hak hak hak :gelak: lagi sorang..~ apelez 8)
cahaya_fisabilillah
Ahli Setia
Ahli Setia
 
Posts: 453
Joined: Fri Dec 23, 2005 8:54 pm
Location: Ipoh, Perak

Postby Sang Pencinta on Tue Dec 26, 2006 2:56 pm

tePet_07 wrote:mekaseh kepada semua k..
aku just nak kepastian untuk bantu kawan aku..
at least ada gak pihak2 mcm kekorang ni yg nk bg pendapat berbaza dan
bantu kemuskilan kawan aku..


eh,kawan ko ni nak kepastian antara mengandung atau tak je ke? atau nak insaf?
8)
:D
Kerna Dia...
Sang Pencinta
Ahli Setia
Ahli Setia
 
Posts: 312
Joined: Thu Aug 17, 2006 8:47 am
Location: vendeta

Re: keraguan diri..

Postby Syaahil Hamid on Tue Dec 26, 2006 3:41 pm

tePet_07 wrote:apakah kesan menelan air mani bagi perempuan?
bolehkah ia mendatangkan kehamilan?

aku keraguan pasal menda ni,member aku tanya aku coz dia dah ketelanjuran..
hope bicaramuslim atau kawan2 lain dapat bantu atasi keraguan kawan aku ni..
:( :-?


Umat akhir zaman...makin hari makin parah.
Syaahil Hamid
Ahli Kanan
Ahli Kanan
 
Posts: 170
Joined: Wed Mar 22, 2006 9:22 am
Location: dungun

Jawabla

Postby kaktora on Fri Feb 23, 2007 7:53 pm

Telan air mani tak boleh mengandung.

Yang tu confirm.
kaktora
Ahli Kanan
Ahli Kanan
 
Posts: 179
Joined: Wed Dec 06, 2006 2:57 pm
Location: Hulu Langat (Orang Ulu ulu ma)

Postby al-afif on Thu Apr 12, 2007 1:59 pm

Salam :D

sapa yang "confirmkan" telan air mani tak mengandung?

yang penting, apa-apa yang nak di buat, belajar dulu, tanya dulu, kaji dulu...

kalau dah terlanjur tu, ambil peringatan

peringatan untuk diku jua

.... :kenyit:
ilmu dicari
al-afif
Ahli Setia
Ahli Setia
 
Posts: 507
Joined: Thu Aug 10, 2006 5:16 pm
Location: kl


Return to Bicara Fiqah

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest