Inikah batu tergantung semasa Israk Mikraj??

Untuk apa-apa saja...yang di luar skop bicara lain.
Pengendali :: Dear

Inikah batu tergantung semasa Israk Mikraj??

Postby GOOKU on Thu Feb 25, 2010 1:00 am

Image

Batu Tergantung

Keterangan : Bukti kebesaran Allah SWT batu tempat duduk Nabi Muhammad SAW sewaktu Israk Mikraj sampai kini masih tetap terapung di udara. Pada saat Nabi Muhammad hendak Mikraj batu tersebut nak ikut bersama, tetapi Nabi SAW menghentakkan kakinya pada batu tersebut, maksudnya agar batu tersebut tidak dibenarkan ikut.
Kisah Israk Mikraj Nabi Muhammad SAW tentang batu gantung tersebut yang berada dalam masjid Umar (Dome of the Rock) di Lingkungan Masjidil AL AQSA di Yarusalem (Baitulmuqadis) .

Foto ini dari seorang hamba Allah sewaktu melawat Al Aqsa (yg sebenarnya) di Jerusalem, Subhanallah ... !! Foto ini dapat dibolosi kerana tidak diketahui oleh pihak Israel yang berkawal dan menjaga tempat tersebut dengan ketat.


--------------
membongkar kebenaran...........

Gambar diatas sudah tersebar dengan luas di internet. banyak pihak menyatakan
yang batu ni adalah batu yang nak ikut Nabi Muhammad S.A.W semasa israk dan mikraj.
Banyak artikel-artikel mengenai 'Dome of The Rock' memaparkan imej batu ni. Namun
tidak dapat dipastikan samada penulis tersebut adalah orang Islam atau beragama lain.
Penulis artikel tersebut telah mengaitkan batu tersebut dengan kisah Isra' dan Mi'raj
Rasulullah s.a.w. sedangkan lokasi batu itu pun tidak diketahui di mana, dan tidak pula
diketahui siapa yang telah menangkap gambar itu.


Sebenarnya, bagi mereka yang berpengalaman mengedit foto, dia boleh mengedit gambar batu menjadi
seolah-olah terapung dengan menggunakan teknik superimpose. Tapi kenapa mereka sanggup
melakukan pekara sedemikian? Apakah tujuan sebenar mereka?

Di Baitul Maqdis, khasnya di tempat yang dinamakan Haram As-Sharif, terletak Masjidil Aqsa
iaitu kiblat pertama bagi orang-orang Islam sebelum kiblat dialihkan oleh Allah ke arah Ka'abah
di Makkah. Di sana juga ada sebuah batu besar (panjangnya 56 kaki dan lebarnya 42 kaki)
terletak dalam satu binaan berkubah yang dipanggil Qubatul Sakhra' atau 'Dome of The Rock'.

Batu itu berbentuk hampir separuh bulatan dan di tengah-tengah batu ini terdapat
satu lubang yang turun ke bawah menuju ke sebuah gua kecil yang dipanggil "Gua Arwah".
Pada masa pemerintahan Khalifah Umar Al-Khattab r.a. kawasan batu itu dikepung dengan
mendirikan sebuah masjid berbentuk bulat dan senibinanya direka khas oleh seorang akitek Greek.
Pada masa pemerintahan Abdul Malik ibn Marwan iaitu Khalifah Ke 10,
masjid itu telah dibangunkan semula serta dinamakan Masjid Qubatul Sakhra'
(Dome of The Rock), setinggi 10 meter dan diameter 20 meter.

Ada cerita yang mengatakan bahawa batu ini terangkat ke atas ketika Rasulullah melepaskan
kaki Baginda dari batu ini untuk melakukan Mi'raj ke Sidratul Muntaha. Batu ini dikatakan ingin
mengikut Rasulullah waktu Mi'raj tetapi ditahan oleh malaikat Jibril. Bekas tapak tangan Jibril
dikatakan masih ada di sana.

Menurut Sayyid Muhammad bin Alwi Al-Maliki, ulama Masjidil Haram di Makkah, mereka yang
berkata bahawa batu ini tergantung di antara langit dan bumi adalah tidak benar kerana kisah
ini tidak tersebut dalam Al-Qur'an atau dalil-dalil hadis yang kuat. (Bait Al-Maqdis, Masjid Al-Aqsa
dan Batu Bergantung oleh Syed Hassan Muhammad Al-Attas)

Kejadian batu itu cuba terbang mengikut Nabi Muhammad S.A.W. semasa israk dan mikraj,
setelah dikaji semula berdasarkan kepada hadis-hadis sahih, perkara itu tidak benar. Ia
hanya bersumber dari Yahudi (dongeng Israiliyyat). Batu itu sebenarnya tidak terapung.

Menurut Prof Dr Tala'at Muhamad Afifi, dari Universiti al-Azhar:
وقبة الصخرة ليست معلقة بالهواء كما ورد في السؤال وإنما لها حافة تمتد بعيداً عن قاعدتها بحيث يتخيل الشخص أنها معلقة.

"Qubatul Sakhra' itu bukanlah terapung diatas udara sebagaimana yang dinyatakan
didalam soalan, akan tetapi hujungnya luas dari tapaknya yang menjadikan ianya tergantung".

Maknanya, batu itu mempunyai bahagian atas yang lebih besar dari bawah menjadikannya
seolah2 terapung. Kesimpulannya, cerita Batu yang tergantung itu merupakan cerita-cerita
Israiliyyat. Dikatakan bahawa orang Yahudi sengaja ingin mewarwarkan mengenai
Qubatul Sakhra' agar orang Islam dapat melupakan Masjid Al-Aqsa yang dipercayai merupakan
tapak masjid yang dibina oleh Nabi Sulaiman yang ingin mereka kuasai.


Image

Image

Image

Image
ISLAM TIDAK AKAN BANGKIT SELAGI UMAT TIDAK MENGUBAH PEMIKIRAN MEREKA
User avatar
GOOKU
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 2342
Joined: Wed Jan 28, 2004 12:14 am

Re: Inikah batu tergantung semasa Israk Mikraj??

Postby WARIS on Thu Feb 25, 2010 2:32 pm

Image

Kena selidik ni...takut ajenda israeliat
WARIS

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w.bersabda, "Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..!

Sila layari: http://enwaris.blogspot.com/
WARIS
Ahli Kehormat
Ahli Kehormat
 
Posts: 9331
Joined: Wed Dec 28, 2005 4:03 pm

Re: Inikah batu tergantung semasa Israk Mikraj??

Postby GOOKU on Fri Feb 26, 2010 2:23 am

WARIS wrote:Image

Kena selidik ni...takut ajenda israeliat


waris kena tengok posting tu betul-betul..kerana waris tak baca bab "membongkar Kebenarannya".
Dome of The Rock...selama ini..kita tak pernah tahu..kenapa nama ia diberikan macam itu.
ISLAM TIDAK AKAN BANGKIT SELAGI UMAT TIDAK MENGUBAH PEMIKIRAN MEREKA
User avatar
GOOKU
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 2342
Joined: Wed Jan 28, 2004 12:14 am

Re: Inikah batu tergantung semasa Israk Mikraj??

Postby Couns on Fri Feb 26, 2010 12:29 pm

biasalah tu...tuanWaris letak artikel suruh kita baca, tapi artikel orang dia tak baca.... :gelak:

gambar tu dah macam yang ada dalam cerita star wars tu... :matabulat:
User avatar
Couns
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 2468
Joined: Thu Nov 16, 2006 2:41 pm

Re: Inikah batu tergantung semasa Israk Mikraj??

Postby PenMerah on Tue May 11, 2010 12:36 pm

salam wahai penduduk dunia islam...

nak tumpang cakap skiit... kawan saya yang pergi belajar disana menjelaskan...
batu yang tergantung itu telah di mansuhkan iaitu dijadikan tiang masjid oleh pihak berkuasa.
Kerana bimbang keadaan itu akan memesongkan akidah umat.

cara-caranya: heheh
batu dah tergantung... tambah batu campor simen atas ,bawah, kiri dan kanan ikut acuan atau
ikut bentok dinding yang dikehendaki.... selamat.....

jadik batu tergantong dah tiada... akidah manusia muslim pon selamat...

setakat ini dulu ta..ta..taaaa... :gelak:
PenMerah SeOrang Lelaki..
1.Tukang Nasihat... Boleh....2.Tukang Kutok Pon...Boleh...
3.Tukang Buat Kecoh... Boleh gak..
User avatar
PenMerah
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 4234
Joined: Thu Mar 08, 2001 8:00 am


Return to Bicara Umum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests