Aktiviti untuk Anak-Anak

Untuk apa-apa bicara khusus berkaitan kaum Hawa.
Pengendali :: limau nipis, BALKIS

Aktiviti untuk Anak-Anak

Postby aishiteru on Wed Jun 28, 2006 10:29 am

Assalamua`laikum...

apa aktiviti korang bila dengan anak-anak? macam saya yang surirumah ni, kadang-kadang tu buntu jugak apa aktiviti yang sesuai dengan my son, Rusyaidi, 1 yr 9 mths... tak kiralah berapa peringkat umur anak, jom share kat sini... sometimes, saya buat;

1) print gambar untuk aktiviti mewarna
2) buat flashcard, print macam gambar
3) buat storytime book

ada sesiapa yang nak bagi cadangan lagi tak? ok, thanks
User avatar
aishiteru
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3573
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: Kuching

Postby limau nipis on Wed Jun 28, 2006 10:43 am

ai, kalau tunjuk hasil atau paste gambar lagi menarik kot...

ok, ni idea lain (bilanya nak buat)

Twinkling Foam Star

Image

* Craft Foam: Yellow (1 sheet), Scrap Piece Orange (or other color of your choice)
* Yellow Pony Beads
* Star Beads (assorted colors)
* Wiggle Eyes (1 pair)
* Plastic Lacing (assorted colors)
* Black Permanent Marker
* Scissors
* Craft Glue
* Pencil
* Ruler

* Enlarge the star pattern on a copier to the desired size. Cut out the pattern, trace it twice onto yellow craft foam and cut out both pieces. Click here for the pattern -> http://www.michaels.com/online/pdf/k00099.PDF

* Glue the wiggle eyes onto the front of one star so that one point of the star is sticking straight up. Cut a small oval shape from the orange craft foam (or other color of choice) and glue it to the star for a nose. Use the marker to draw a mouth.

* Cut about an 8-inch long piece of plastic lacing and glue both ends to the back of the top point of star for a hanger. Glue a star button at the very tip.

* Cut a length of plastic lacing and tie a knot at one end. String on a star bead and several pony beads. Move up two or three inches on the lacing and tie another knot. String on another star bead and one or two more pony beads. Glue the other end of the plastic lacing to the back side of one of the bottom star points. Repeat this step to add more streamers to the remaining bottom star point and in between each point at the bottom of the star.

* Glue remaining star to backside of decorated star to hide ends of lacing and keep ends in place.
Firzanah Amni, Fawwaz Amin, Fahri Ahmad dan Fateh Aqmar; permata hati kami

Fahri stops lactating at 2 years, 2 weeks and 1 day old <-phew, what an achievement!
User avatar
limau nipis
Pengendali
Pengendali
 
Posts: 4456
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Postby aishiteru on Wed Jun 28, 2006 10:56 am

tu untuk budak kicik bolehlah kot... atau letak kat tombol... lawa jugak.

okay, nanti aku paste...

Image
Image

storytime book
Image

colouring worksheet (http://www.bbc.co.uk/cbeebies/teletubbies/)
Image
User avatar
aishiteru
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3573
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: Kuching

Postby mardhiah12 on Wed Jun 28, 2006 11:04 am

wow bestnya, aku tukang baca je la :P
"If God has goodwill towards his servant, He hastens his punishment in this life. If He has bad will for His servant who is deserving of it, He leaves him to pay for his sins on the Day of Judgment." (Tirmidhi)
User avatar
mardhiah12
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 4194
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Postby aishiteru on Wed Jun 28, 2006 11:12 am

lor, bagilah idea sket2... :)
User avatar
aishiteru
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3573
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: Kuching

Postby mardhiah12 on Wed Jun 28, 2006 11:19 am

tak gheti la ai, malas surf internet cari. hehehe
"If God has goodwill towards his servant, He hastens his punishment in this life. If He has bad will for His servant who is deserving of it, He leaves him to pay for his sins on the Day of Judgment." (Tirmidhi)
User avatar
mardhiah12
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 4194
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Postby aishiteru on Wed Jun 28, 2006 11:48 am

Last edited by aishiteru on Wed Jun 28, 2006 11:50 am, edited 1 time in total.
User avatar
aishiteru
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3573
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: Kuching

Postby FongSaiYuk on Wed Jun 28, 2006 11:48 am

kalau ghajin pi kinokuniya cari buku games for kids from birth to 36 months, and games for children...
buat dirty stuff game ke.. macam kalau kita tgh basuh sayur, kita ajak dia main sama bersihkan sayur, yg colourful, cam carrot, cauli, sambil main air, kita ajak anak kita vocab baru.. takpun kita ajar dia bentuk2 pinggan atau cawan yg berbeza kat dapur... macam fong kalau anak less than 2 years ni fong belum ajar dgn pen dan color, satu sebab dia akan masukkan mulut (lagi2 crayon), satu lagi conteng dinding laa.. bule nak ajar tapi don't leave you kids unattended... enjoy....
User avatar
FongSaiYuk
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 1322
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: KL @ `arus el bahr el mutawassit

Postby Tirana_m on Wed Jun 28, 2006 12:06 pm

mardhiah12 wrote:tak gheti la ai, malas surf internet cari. hehehe


Mar...

Tak leh malas2..sebab anak kita akan melalui stage by stage tu once in her/his life time..Bila stage tu dah berlalu..dia tak akan ulang lagi dah...rugi kalau kita terlepas those precious moments... :) :)

Alhamdulillah..ada orang nak share..Tak pe..ada yang banyak masa macam Ai tolong cari then kongsi kat sini so that orang yang kurang berkesempatan nak cari ni..boleh tumpang sekaki :kenyit: :kenyit:
A strong woman wears the look of confidence on her face...
User avatar
Tirana_m
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 4426
Joined: Sun May 23, 2004 11:18 am

Postby mardhiah12 on Wed Jun 28, 2006 12:08 pm

akak, saya ni malas nak surf internet cari. lagipun Kakak kecil sangat, handal conteng meja. mbukan malas utk buat aktiviti, malas surf internet
"If God has goodwill towards his servant, He hastens his punishment in this life. If He has bad will for His servant who is deserving of it, He leaves him to pay for his sins on the Day of Judgment." (Tirmidhi)
User avatar
mardhiah12
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 4194
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Postby Tirana_m on Wed Jun 28, 2006 12:15 pm

mardhiah12 wrote:akak, saya ni malas nak surf internet cari. lagipun Kakak kecil sangat, handal conteng meja. mbukan malas utk buat aktiviti, malas surf internet


Sorry la..kak tirana tersilap baca dan tersilap faham :oops: :oops: Actually tak cari ikut internet pun tak apa..macam fong kata, buku pun banyak...pilih aje mana kita suka.. :) :)
A strong woman wears the look of confidence on her face...
User avatar
Tirana_m
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 4426
Joined: Sun May 23, 2004 11:18 am

Postby aishiteru on Wed Jun 28, 2006 12:24 pm

kak fong... buku games tu macam2 games ke ada? boleh clearkan sket tak? kalo nak ajak dia basuh sayur sama2, alamat banjirlah rumah sbb Aidi memang suka main air... :gelak: :gelak:

so far kita cuma nampak dia conteng kertas je... sometimes dia buat activity colouring pastu terlajak colour, dia pun sambung kaler kt mana dia duduk... kalau kat atas meja, atas mejalah dia conteng... kalau kat karpet, dia conteng atas karpet... tapi sib baik karpet gelap, dia conteng pun tak nampak... :)

kak tirana, akak sharelah buku aktiviti yang akak buat masa time Nurhadi dulu... :) nak tengok contoh.

kak mar, takpe, pelan-pelan... kalo time takde kije tu bolehlah surfing2... :)
User avatar
aishiteru
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3573
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: Kuching

Postby limau nipis on Wed Jun 28, 2006 1:09 pm

FongSaiYuk wrote:kalau ghajin pi kinokuniya cari buku games for kids from birth to 36 months, and games for children...
buat dirty stuff game ke.. macam kalau kita tgh basuh sayur, kita ajak dia main sama bersihkan sayur, yg colourful, cam carrot, cauli, sambil main air, kita ajak anak kita vocab baru.. takpun kita ajar dia bentuk2 pinggan atau cawan yg berbeza kat dapur... macam fong kalau anak less than 2 years ni fong belum ajar dgn pen dan color, satu sebab dia akan masukkan mulut (lagi2 crayon), satu lagi conteng dinding laa.. bule nak ajar tapi don't leave you kids unattended... enjoy....

saya rasa saya tahu buku mana ni
buku 365 days of baby love tu ke?

dulu masa mph buat sale, rm10 je buku tu
permainan dalam tu pun simple-simple je.. senang, tak payah nak keluar modal
macam campak stokin masuk bakul ke...
Firzanah Amni, Fawwaz Amin, Fahri Ahmad dan Fateh Aqmar; permata hati kami

Fahri stops lactating at 2 years, 2 weeks and 1 day old <-phew, what an achievement!
User avatar
limau nipis
Pengendali
Pengendali
 
Posts: 4456
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Postby aishiteru on Wed Jun 28, 2006 1:53 pm

ooo, games tu sama macam aktiviti harianlah nih... bagus2... elok ajar anak dari kecil supaya dia jadi bersih bila dah besar nanti.
User avatar
aishiteru
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3573
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: Kuching

Postby FongSaiYuk on Wed Jun 28, 2006 2:06 pm

yup that's the book.. wa ha.. seploh ringgit aje, tak aci, tak aci.... kat mesia ni buku memahal lah, fong dulu suka borong buku baby kat carboot aje, buku berkualiti dan murah, kat mesia buku second hand ada, tak banyak choice la pulak...

ai.. anak suke menconteng? bagus.. ada bakat semulajadi tu...

ada member fong ajar anak dia uli tepung, ye la play doh tu kan ke mahal.. dia uli tepung bubuh kaler macam2... tapi tula, idea sume ada, tapi nak main tu, masa takde la pulak.. fong kalau bab2 main tepung, main air ni suka buat kat laman umah, tak kecah... tapi, kita balik keja pun dah lewat, alternatively, main ngan anak2 masa weekend laa... atau bila kita ada buku2 games tu, kita ajar pengasuh/ baby sitter kita ajar anak kita berpandukan buku tu. takdela asyik tgk barney n teletubbies aje.. in fact, rancangan2 macam tu bagus jugak provided that kita ada bersama anak2 kita utk rancangan tu, so kita bule main sekali...

another game: fong suke surf internet cari bahan aktiviti anak2 dan cari lagu2 utk anak... yg penting anak2 umur from birth -36 months ni kena cari aktiviti yg merangsang pelbagai deria dia.. apa yg fong buat, hafal lagu2 yg simple macam itsy bitsy spider, ants go marching, dan bile tgk barney, bob the builder pun fong akan hafaz lirik2 utk ajar anak-anak... kids love song very much... cari lagu yg kita bule buat aksi sekali macam itsy bitsy, nanti bila dia dah hafaz lagu tu, kita baru sebut itsy aje, dia akan terangsang utk buat aksi guna jari... sama aje macam org melayu kita bawa lagu 'mintak cekur bagi kunyit tuh'..... lagu nasyid pun bole, tapi kena fikir mcam mana nak aksikan supaya anak2 lebih senang tertarik dan minat.... VCD nasyid kanak2 pun banyak, tapi yg silapnya ibu bapa tak tgk sekali dgn anak2 jadi diorang tak tahu kegunaan doa2 tu, ibu bapa kena main peranan sekali tak bule biar anak tgk je rancangan2 yg bagus mcm tu.....
rancangan teletubbies tu bagus, dan cuba baca dalam internet macamana pengasas rancangan teletubbies (dan rancangan kanak2 lain) membuat idea utk anak2 esp yg under 2.
User avatar
FongSaiYuk
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 1322
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: KL @ `arus el bahr el mutawassit

Postby Tirana_m on Wed Jun 28, 2006 2:19 pm

aishiteru wrote:kak tirana, akak sharelah buku aktiviti yang akak buat masa time Nurhadi dulu... :) nak tengok contoh.


Buku tu ada..tapi sedikit lunyai..hehehe..nanti bila2 senang kak tirana ambil gambo..Dulu kak tirana dan anak2 buat collage tapi tak tahu dah pergi mana collage tu..Agaknya masa nak pindah dulu..pakai main campak dalam kotak..half of the kotak simpan kat store kedai kawan (nak bawak masuk sumer kat condo tak muat..maklumla dulu rumah bangalow :kenyit: )

Selain dari itu aktiviti susun butang (seriation)..kena ada banyak jenis butang..Kalau tak mau guna butang, gunting manila kad samada ikut color atau ikut bentuk..Kemudian suruh anak groupkan yang sama color..atau yang sama bentuk..Dari manila kad itu jugak boleh buat aktiviti sequence..Katalah kita susun ikut color..mula-mula buat simple dulu..guna 2 color..Boh warna putih, kemudian hitam, putih, hitam, putih, hitam kemudian suruh anak sambung sequece tu..

Aktiviti seriation ni sebenarnya untuk pre reading (reading readiness activities)..membantu anak2 develop the skills he needs in order to learn to read. Lain2 aktiviti termasuklah memory, visual discrimination, eye-hand coordination & motor control, categorization and so on..

Isy..boleh faham ke ni? :matabulat: :matabulat:
A strong woman wears the look of confidence on her face...
User avatar
Tirana_m
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 4426
Joined: Sun May 23, 2004 11:18 am

Postby quratul ayuni on Wed Jun 28, 2006 2:26 pm

Assalamua3laikum...


Uiks.. rumah baru.. best ni.. sukanya aku.. :gelak: .. baguih baguih. Boleh aku tumpang kerumit* sama untuk anak-anak aku hahaha...



Kerumit - kelebek (usaha buat lah...)
Last edited by quratul ayuni on Wed Jun 28, 2006 3:22 pm, edited 2 times in total.
Image
User avatar
quratul ayuni
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 1498
Joined: Fri Feb 23, 2001 8:00 am

Postby sehatisejiwa on Wed Jun 28, 2006 2:43 pm

huh, ada umah baru yer...

Sulha, skrg malam malam, dia selalu tgk walid dier buat kerja sekolah.. so utk tarik perhatian dia...

aktiviti 1

sehati akan bagi dia kertas A4 dan buat sampan serta topi utk dia pakai... cuma roket kertas je yang x pernah buat....

aktiviti 2

biar dia selongkar beg baju dia.. kemdian dia akan pakaikan BEBE dia diapers, baju lengkap dengan seluar.. kemudian dia selalu akan imagine yang BEBE tu berak dan perlu disalinkan diapersnya..

aktiviti 3

lipat baju bersama-sama.. kalo dluk, dia suka punggah kain yang dah dilipat.. sejak ajar dan tunjuk demo cara cara lipat baju, so dia dah tak kaco.. dia akan amik baju dia sendrik dan lipat... biasanya lipatan dia ni nampaknya, mcam gulung gulung je..hehehe

ada releben kaaa?
Image Image Image
User avatar
sehatisejiwa
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3041
Joined: Tue Nov 27, 2001 8:00 am
Location: ~bumi Allah jua~

Postby aishiteru on Wed Jun 28, 2006 3:29 pm

kak fong... play doh? okay gak tu... rasanya kak sehati ada boh resepi buat play doh ni... tapi kat mana ek, dah tak ingatlah...

kak tirana... ermmmm... bolehlah sikit2... hehehhe... sekarang ni pun tengah introducekan aidi dengan warna... guna pin bowling yang colouful tu...

kak ayuni... wa`alaikumussalam... sila sila... tambah nasi... hehehe
User avatar
aishiteru
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3573
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: Kuching

Postby limau nipis on Wed Jun 28, 2006 3:31 pm

FongSaiYuk wrote:yup that's the book.. wa ha.. seploh ringgit aje, tak aci, tak aci.... kat mesia ni buku memahal lah, fong dulu suka borong buku baby kat carboot aje, buku berkualiti dan murah, kat mesia buku second hand ada, tak banyak choice la pulak...

buku second hand kena pandai cari... heheheh.. kalau tak jumpa tempatnya, sampai bila terasa mahal nak beli buku... :)

as for amni n fawwaz, semua lagu eden dah hafal. rasanya playhouse disney channel tu main channel kat rumah.. hohoho
dulu ada vcd tilmiz, entah gi mana, tapi seronok gak, mesti tgk ngan anak-anak, nyanyi sama-sama, sebab dalam tu bacaan doa yang dilagukan... siap dengan karikatur yang bergerak-gerak..

hmmm, aktiviti dgn budak-budak ni, baru nak start, biasanya maknya baru nak start exercise, ajak diaorang lompat-lompat sekali... sambil keluarkan peluh, anak pun excited nak main dengan kita..
Firzanah Amni, Fawwaz Amin, Fahri Ahmad dan Fateh Aqmar; permata hati kami

Fahri stops lactating at 2 years, 2 weeks and 1 day old <-phew, what an achievement!
User avatar
limau nipis
Pengendali
Pengendali
 
Posts: 4456
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Postby aishiteru on Wed Jun 28, 2006 3:41 pm

kak sehati, aktiviti 1 tu ingatkan dia tolong walid dia buat kije sekolah... hehehe... wah, dah pandai lipat baju anak dara nih... senang kije ummi dia... :) relevanlah jugak kak sehati, macam buat origami dgn lipat baju tu... tang salinkan diapers tu takut dia bukak dia punya sendiri time kita takde.. kang tiba2 banjir... heheh

so kat umah ko tak tengok berita ke citer2 ke, limau... asyik tengok kartun jelah... heheheh...
User avatar
aishiteru
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3573
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: Kuching

Postby limau nipis on Wed Jun 28, 2006 4:14 pm

aishiteru wrote:so kat umah ko tak tengok berita ke citer2 ke, limau... asyik tengok kartun jelah... heheheh...

wa kantoi... :oops:
betullah tu ai, aku dah hafal time kartun pasang kul brape..
semua kartun playhouse membina minda, ok la bagi aku sebab budak² belajar sambil tengok

my fav would be little einstein... eii comel betul annie tu :P
Firzanah Amni, Fawwaz Amin, Fahri Ahmad dan Fateh Aqmar; permata hati kami

Fahri stops lactating at 2 years, 2 weeks and 1 day old <-phew, what an achievement!
User avatar
limau nipis
Pengendali
Pengendali
 
Posts: 4456
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Postby aishiteru on Wed Jun 28, 2006 4:27 pm

:gelak: :gelak: :gelak: aku ingat ko tengok berita ke citer ke kat tv satu lagi ke... sekali dia join tgk kartun daa... hihih... aku pun sama, kalo time aidi tgk kartun, mesti dia ajak aku join sama... kalo aku curi2 gi pc, mesti dia datang balik, tarik tangan aku... hihihi

kartun yang aku & aidi biasa tengok... teletubbies, sesame street, dora, angelina, cartoon classic dan tak lupa... Mr.Bean... ni peberet kami sekeluarga... :gelak: :gelak:
User avatar
aishiteru
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3573
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: Kuching

Postby Tirana_m on Wed Jul 12, 2006 7:39 pm

aishiteru wrote:kartun yang aku & aidi biasa tengok... teletubbies, sesame street, dora, angelina, cartoon classic dan tak lupa... Mr.Bean... ni peberet kami sekeluarga... :gelak: :gelak:


Jihadi pun minat dengan Mr. Bean ni..Dia tak tahu jemu la..padahal ceritanya dah ulang berpuluh kali..hehehe..Kalau kat computer, dia akan masuk website playhouse disney..Kat computer more interactive...Mula2 dia tengok dulu Amani main, bila Amani pergi sekolah, dia main sorang2..hehehe..Kak tirana duduk sebelah ni kadang2 jeling2 jugak takut dia terbuka website yang tak sesuai dengan umur dia... :gelak: :gelak:
A strong woman wears the look of confidence on her face...
User avatar
Tirana_m
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 4426
Joined: Sun May 23, 2004 11:18 am

Postby Tirana_m on Wed Jul 12, 2006 7:58 pm

Ni ada aktiviti yang simple untuk tahap Aidi...

1. Kumpul beberapa items yang familiar to him (seperti bola, kereta mainan, buku dan sebagainya). Sediakan juga sebuah bakul. Sebut nama benda (katalah buku), suruh dia ambik dan masukkan ke dalam bakul.

2. Letakkan items yang digunakan dalam aktiviti satu (atau item lain pun boleh) di tempat yang agak tersembunyi dan sebut nama item kemudian suruh dia cari dan masukkan ke dalam bakul.

3.Susunkan items yang menjadi kesukaan dia dalam satu barisan. Kemudian sebut nama item tersebut one by one dari kanan ke kiri dan suruh dia ambil item yang di sebut dan masukkan ke dalam bakul.

Ulang aktiviti ini selagi dia tak jemu..

Aktiviti ini membantu anak mempelajari erti kanan dan kiri , luar dan dalam (seperti di dalam bakul) dan juga untuk melatih mata (pandangan). Selain dari itu, melatih anak mendengar dan mengikut arahan, dan juga untuk perkembangan bahasa. Ai boleh bagi arahan in English untuk mendedahkannya kepada 2nd language...

Tak susah kan nak buat aktiviti ni..Tak payah beli mainan yang mahal2 pun untuk merangsang anak..Guna aje apa yang ada di sekeliling kita (make sure benda yang tidak merbahaya!). Yang pentingnya ibu dan anak happy ketika bermain..Kalau dia tak mahu, jangan paksa...Cari aktiviti lain yang dia berminat... :) :)
A strong woman wears the look of confidence on her face...
User avatar
Tirana_m
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 4426
Joined: Sun May 23, 2004 11:18 am

Postby aishiteru on Fri Jul 14, 2006 2:11 pm

bagus juga idea ni, kak tirana... :) sekarang ni dia suka duduk dalam bakul... kita dah penat2 masukkan mainan kat dalam bakul, tiba2 dia tunggangkan bakul tu... :marah: kadang-kadnag tu ada gak suruh dia amik bende masukkan ke dalam bakul... contoh, kalau kitorang nak tidur kat luar, nak letak tilam, cepat2 dia kemas mainan masuk bakul dan duduk atas sofa... kadang2 dengarlah dia sebut, bo (ball), car dan chochetchochet... :gelak: :gelak: ntah apa yang dia bebel pun tak paham... :D
User avatar
aishiteru
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3573
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: Kuching

Postby Tyha on Fri Jul 14, 2006 2:49 pm

Bagus gak idea dan teknik K Tirana...yang penting bukan harga barang tapi kretiviti ibu bapa dlm nak menjana minda dan pemikiran anak2.
User avatar
Tyha
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 2948
Joined: Sat Feb 24, 2001 8:00 am
Location: U.I.A

Postby Tirana_m on Mon Jul 17, 2006 9:47 am

Ye la..Tyha..dalam keadaan sekarang di mana harga barang2 semakin naik, kita kena jadi kreatif..sekurang2nya tak payah beli barang2 mainan untuk anak2 kita. Kanak2 punya toys (educational toys) mahal jugak especially yang branded macam fisher price..Barangnya kecik aje tapi harganya amboi mak...mahal. Frankly speaking, kak tirana tak pernah beli pun product fisher price..Beli yang biasa2 aje..kadang2 reka cipta sendiri tapi kena kreatif dalam menggunakan permainan supaya kesannya sama seperti kita menggunakan product yang mahal2 tu..Tapi biasanya yang mahal tu tentulah berkualiti..tahan lama kalau kita cermat menggunakannya..mungkin boleh tahan dari anak sulong sampai anak bongsu.. :kenyit:
A strong woman wears the look of confidence on her face...
User avatar
Tirana_m
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 4426
Joined: Sun May 23, 2004 11:18 am

Postby Tyha on Mon Jul 17, 2006 10:45 am

Betul tu kak...selain mengasah kreativiti maknya....dapat juga menjimatkan perbelanjaan untuk mainan....dan menambahkan masa bersama anak2 :kenyit:

p/s...Adik Tyha baru ajer jadi teacher kat nursery...so...nak minta izin nak guna cadangan2 kat sini...lepas tu kasi kat dia untuk kertas kerja dan panduan untuk mengajar.Harap mendapat keizinan.... :D
User avatar
Tyha
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 2948
Joined: Sat Feb 24, 2001 8:00 am
Location: U.I.A

Postby Tirana_m on Mon Jul 17, 2006 10:51 am

Tyha wrote:Betul tu kak...selain mengasah kreativiti maknya....dapat juga menjimatkan perbelanjaan untuk mainan....dan menambahkan masa bersama anak2 :kenyit:

p/s...Adik Tyha baru ajer jadi teacher kat nursery...so...nak minta izin nak guna cadangan2 kat sini...lepas tu kasi kat dia untuk kertas kerja dan panduan untuk mengajar.Harap mendapat keizinan.... :D


Tyha..

Yang kak tirana punya articles or idea...InsyaAllah boleh..no problem..bukan apa...untuk anak2 kita jugak kan..anak2 orang Islam..yang kita harapkan jadi pemimpin di masa depan...Sedikit sebanyak idea untuk aktiviti ni kak tirana boh jugak kat blog kak tirana tu..ambik aje la apa2 yang sesuai... :kenyit:
A strong woman wears the look of confidence on her face...
User avatar
Tirana_m
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 4426
Joined: Sun May 23, 2004 11:18 am

Next

Return to Bicara Muslimah

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest