tafsir mimpi

Untuk apa-apa saja...yang di luar skop bicara lain.
Pengendali :: Dear

Postby nawwal on Sat Jan 19, 2002 4:31 am

salam

sape kat sini tahu mentafsir mimpi
nawwal
Ahli Berdaftar
Ahli Berdaftar
 
Posts: 45
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Postby nurraihana on Sat Jan 19, 2002 5:08 am

tak tahulah nawwal..sorry la...
sebabnya cikgu tak tak ajar kat sekolah dulu...

alangkah indahnya kalau kita dapat mimpi yang membawa maksud yang best kan nawwal...
pernah tak nawwal mimpi .....mimpi yang tak pernah nawwal boleh lupa..so,nanti bolehlah cerita yerrr..

yasin ex brother, pernah mimpi ....mimpi laila...macam mana pulak ngan nawwal..

wassalam.
ana mahu mencari kenalan. sudilah kiranya berkenalan ngan ana ni...
nurraihana
Ahli Kanan
Ahli Kanan
 
Posts: 229
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: perak

Postby Nur_An_Nur on Sat Jan 19, 2002 5:49 am

dan.. yasin tak lagi bermimpi sekarang mimpinya dah jadik kenyataan..:gigi::D

congrat to u!!
Peminat mimpiLaila:)
never ask for things to be easier..ask yourself to be better!
Nur_An_Nur
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 1895
Joined: Mon Mar 05, 2001 8:00 am
Location: Ampang

Postby carsharf on Sat Jan 19, 2002 11:19 am

salam,

mentafsir mimpi. mimpi itu mainan tidur. tapi ada juga mimpi yang memberi petanda apa yang akan terjadi, kekadangf itu mimpi berupa dejavu iaitu sesuatu yang kita akan alami dimasa hadapan kita sudah alaminya semasa kita tidur. saya pernah juga mengalami dejavu.

kalau sesiapa yang bermimpi berjumpa dengan nabi Muhammad Rasulullah s.a.w, mimpi itu memang benar dan bukannya iblis syaitan yang menyamar, kerana syaitan tidak boleh menyamar menjadi Rasulullah s.a.w.


biasanya orang yang bermimpi pabuila tubuh badannya terlalu letih lalu dia tertidur.. ha dia pasti akan bermimpi.
Jaydie
carsharf
Ahli Setia
Ahli Setia
 
Posts: 875
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: Seksyen 10, Wangsa Maju, Kuala Lumpur.

Postby Tok Ledang on Sat Jan 19, 2002 2:26 pm

ada sesapa pernah mimpikan aku? :gigi:
User avatar
Tok Ledang
Ahli Setia
Ahli Setia
 
Posts: 935
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: JB mali...

Postby sehatisejiwa on Sat Jan 19, 2002 2:46 pm

ayyoo..tok..siapa kan gerangannya orang yang bertuah tu.... hati ku tertanya tanya...
Image Image Image
User avatar
sehatisejiwa
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3041
Joined: Tue Nov 27, 2001 8:00 am
Location: ~bumi Allah jua~

Postby blueicecube on Sun Jan 20, 2002 4:32 pm

this is funny, ada sekali tu ed tak suka gila ending my mimpi, then terjaga, lepas tu tidur balik, playback kat part yg tak best tu, dan consciuosly remind myself, this is not they way i wanted it to end, this is my dream and i can change it, dan berubah lah ending mimpi tu.

yg bestnya, once benda tu jadi, i can differentiate between conscious and sub concsious level and decide what i want.

mimpi berlaku masa REM sleep, so sebenranya kita 'aktif' tapi, kita tak conscious.
blueicecube
Ahli Setia
Ahli Setia
 
Posts: 634
Joined: Tue Nov 20, 2001 8:00 am
Location: -neXt to y0u-

Postby aMyzZa on Sun Jan 20, 2002 4:42 pm

Assalamu`alaikum warahmatullah

Teringat mimpi tadi. Mimpi jumpa ayah.. kat mana ntah.. lupa. Lepas tu tersedar sbb telefon bunyi. Angkat telefon.. rupanya ayah yg call.. uwaaa.. windu ngan ayah.. :nangis:

Maaf pada tuan rumah.. sbb tak dpt menjawab soalan.
User avatar
aMyzZa
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 1277
Joined: Sun Mar 04, 2001 8:00 am

Postby nawwal on Mon Jan 21, 2002 5:15 am

salam..

:senyum: banyak je mimpi yg saya tak leh lupe NURRAIHAN..lagi2 kalau mimpi tertidur lepas berangan hehehe :kenyit:

NUR
ehh yassin tu masih lagi bemimpi la..tengoka je lah nak pi Lubnan pulak dah die nye tu..

CARSHARF
semua ke mimpi mianan tido?..abis cam ne kalau ade sesetengah orang menganggap mimpi tu adalah alamat atau tanda seseatu akan terjadi ?..

TOK LEDANG
ermmmm nak jugak nawwal mimpikan tok..someday la nanti leh tak tok? :gigi:

SEHATI
:gigi: sape lagi??..ade la tu try la tanya tul2 kat TOK tu..

BLUECECUBE
:senyum: ha ah la..kadang2 tu nawwal pun menghadapi keadaan yang same..penah tu mimpi tengah main salji..seronokla kan main lagi..pas tu bila sedar jek..rupenya tengah ujan lebat..errmmm :senyum:

aMyzZa
anak bapak la ni yek? :senyum:
nawwal
Ahli Berdaftar
Ahli Berdaftar
 
Posts: 45
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Postby abad23 on Mon Jan 21, 2002 11:35 am

assalamualaikum...

aku pernah mimpi....US serang malaysia...mimpi saja tak tahulah kalau-kalau jadi kenyataan

:gigi:
abad23
Ahli Berdaftar
Ahli Berdaftar
 
Posts: 11
Joined: Sat Jan 19, 2002 8:00 am

Postby sehatisejiwa on Mon Jan 21, 2002 1:49 pm

assalamu'alaikum...

nawwal ada satu kaset yag mengingatkan sehati pada mimpi....

cuba nawwal cari kaset ustaz Harun Din... tentang mimpi bertemu Rasulullah...syahdu syahdan :senyum:

kalo free leh carik buku "hari-hari dalam hidupku"..(pengalaman oleh zainab al-ghazali al-jubaili....ada kisah mimpi bertemu rasulullah)

okies...cookies :senyum:
Image Image Image
User avatar
sehatisejiwa
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3041
Joined: Tue Nov 27, 2001 8:00 am
Location: ~bumi Allah jua~

Postby nawwal on Mon Jan 21, 2002 2:10 pm

w'salam

:senyum:SEHATI ade ke kaset tu? nak jugak nawwal dengar..
tang buku tu kan nawwal penah la bace sekali dulu..tu pun pinjam ngan kawan..hmmmm tak banyak yg nawwal ingat...


ada org kate kalau nak mimpi Rasulullah ade amalan2 tertentu tul ker?
nawwal
Ahli Berdaftar
Ahli Berdaftar
 
Posts: 45
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Postby yidin on Mon Jan 21, 2002 2:26 pm

dengar ceritanya camtu lah...
surah al Fath dan Muhammad adalah antara amalannya.

pastu, org lelaki, kalau mimpi nampak, dikejar atau disengat lipan, tandanya ada orang berkenan kat dia. rasa2 nya lah...
kalau pompuan lak, ular...
Yidin vs. Mufis
yidin
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 2586
Joined: Fri Jun 08, 2001 8:00 am
Location: sini

Postby nawwal on Mon Jan 21, 2002 2:42 pm

salam
surah al Fath dan Muhammad adalah antara amalannya.

ermmm semua ayat dalam surah ke atau yang tertentu je ?


eleh banyak kali dah mimpi mipi ular tu :gigi:
tak nampak pun yang minat kat kite
nawwal
Ahli Berdaftar
Ahli Berdaftar
 
Posts: 45
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Postby Tok Ledang on Mon Jan 21, 2002 2:50 pm

mimpi gigi patah, tercabut atau tertanggal..
mimpi berambut pendek..
mimpi kuku tercabut..
= akan berpisah dengan orang yang disayangi.

dipatuk ular = ada orang minat kat kita.
kalau ular tu besar = fitnah

daki bukit atau gunung = akan menempuh kesukaran atau sedang menuju kejayaan.

mimpi berada dipucuk pokok = beroleh keuntungan, kejayaan, kekayaan.

ada mimpi yang berupa petunjuk, macam bermimpi pintu langit atau bermimpi hari kiamat.

kalau mimpi nombor?...hehehe..nak beli ker tidak? :gigi:

wallahu`alam

<font size=-2>[ Mesej ini diubah oleh: Tok Ledang pada 2002-01-20 23:57 ]</font>
User avatar
Tok Ledang
Ahli Setia
Ahli Setia
 
Posts: 935
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: JB mali...

Postby yidin on Mon Jan 21, 2002 3:05 pm

kalau nombor tu, kena nengoklah dulu.
kalau 2,3,4 tu, tandanya eloklah bagi pakcik2 yg dah kahwin satu tu. :gigi: cam tok ledang... masih berupaya maknanya tu...

kami yg solo lagi nih, tak tau lah lagik... he he he :gigi: :gigi: :gigi:
Yidin vs. Mufis
yidin
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 2586
Joined: Fri Jun 08, 2001 8:00 am
Location: sini

Postby nurraihana on Tue Jan 22, 2002 2:20 am

baru baru ni ,ana pernah mimpi badai...tapi dah tak ingat mimpi macam mana,,...

so, badai tahu ka, apa maksud nya tu....
nurraihana
Ahli Kanan
Ahli Kanan
 
Posts: 229
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am
Location: perak

Postby sehatisejiwa on Tue Jan 22, 2002 4:51 am

assalamu'alaikum nawwal...

ni antara ringkasan "hari-hari dalam hidupku"

Buku ini ditulis oleh Zainab al-Ghazali tentang pengalaman beliau...diseksa..demi mempertahankan kesucian Islam..

Diterjemahkan oleh Hj Daeng Mengati dan Mohd Yamin As-Surur.

Buku "Hari-hari di dalam hidupku" ini mengisahkan peristiwa benar liku-liku hidup seorang wanita Islam yang gigih mempertahankan umatnya dari dilandai arus kesesatan. Kegigihan beliau seterusnya menjadi tamparan serta contoh kepada pemuda yang cintakan agama ini.

Zainab alGhazali alJubaili adalah seorang pejuang dakwah masakini. Beliau lahir di tengah tengah keluarga yang menekankan kepentingan pendidikan Islam. Sejak zaman remajanya lagi, beliau telah bertekad untuk mewakafkan dirinya menegakkan kesucian Islam. Beliau telah mengasaskan pertubuhan "Jamaat Muslimat" pada tahun 1937. Jamaat Muslimat adalah merupakan satu pertubuhan yang bertujuan untuk memberikan pendidikan kepada wanita-wanita Islam, membantu keluarga-keluarga yang mana suaminya telah dipenjarakan oleh pemerintah mesir pada waktu itu.

Kegigihan dan keikhlasan beliau di atas jalan dakwah telah mempertemukan beliau dengan AsSyahid Hassan alBanna, pengasas dan mursyid Ikhwanul Muslimin yang pertama.

Pertemuan ini telah menyebabkan beliau kemudiannya memberikan bai'ahnya kepada Hassan alBanna dan menjadi anggota Ikhwanul Muslimin. Ini kerana beliau meyakini bahawa bekerja untuk menegakkan negara Islam adalah wajib dan kerja kerja itu hendaklah melalui sebuah jamaah islam (harakah Islam) yang mencontohi jamaah islam pimpinan Rasulullah (saw)


Part yang menyentuh hati:

1.bagaimana beliau dan kumpulan yang seangkatan dengannya diseksa oleh kroni-krona Jamal Abdul Nasser (huh!! Kejam giler..masa baca tu rasa nak bunuh-bunuh jer :sedih: )

*penjara berair, dipukul, diseksa.

*mimpi bertemu rasulullah

2.petikan "di bilik tahanan 24"

aku ditelan kegelapan bilik itu,
pintu ditutup dan lampu dinyalakan
sesungguhnya ini adalah bilik penyeksaan!

wah!bilik ini penuh dengan anjing anjing. aku tidak tahu berapakah jumlahnya!
aku pejamkan mata, aku letakkan tanganku didada ku!

alangkah takutnya aku!
kemudian aku mendengar bilik ditutup dengan rantai besi!

kurasakan anjing-anjing itu bergantungan ditubuhku dikepala ku... ditanganku.. didadaku..dipunggungku...."


petikan lain:

"aku tidak mahu menjadi menteri malah perkara ini tidak pernah terlintas di fikiranku. berkenaan jemaah muslimat dan majalah itu biarkan ia sedemikian adanya. aku telah pun menyerahkan segala urusan kedua-duanya kepada Allah. bukanlah satu kemestian bg seorang muslim yang ingin bekerja dibawah satu bendera, satu majalah ataupun satu jemaah. kerana mereka itu beramal di bawah bendera "lailahaillah"


~selamat membaca nooo~

wassalam

_________________
~kerana penghubung kita adalah suara hati..~

<font size=-2>[ Mesej ini diubah oleh: sehatisejiwa pada 2002-01-21 13:52 ]</font>
User avatar
sehatisejiwa
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3041
Joined: Tue Nov 27, 2001 8:00 am
Location: ~bumi Allah jua~

Postby nawwal on Tue Jan 22, 2002 5:46 am

salam sehatisejiwa,

time kasih :senyum:
nawwal
Ahli Berdaftar
Ahli Berdaftar
 
Posts: 45
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Postby yidin on Tue Jan 22, 2002 6:37 am

Pada 2002-01-21 11:20, nurraihana menulis:
baru baru ni ,ana pernah mimpi badai...tapi dah tak ingat mimpi macam mana,,...

so, badai tahu ka, apa maksud nya tu....


tahu...maknanya, tak lama lagi, kampung nurraihana akan banjir kilat sebab pakcik mika sayo tak bagi buat longkang tepi2 jalan....takut terbabas :gigi: :gigi: :gigi:
Yidin vs. Mufis
yidin
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 2586
Joined: Fri Jun 08, 2001 8:00 am
Location: sini

Postby yidin on Tue Jan 22, 2002 6:41 am

so, kena sediakan tongkanglah nampaknya :lidah:
Yidin vs. Mufis
yidin
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 2586
Joined: Fri Jun 08, 2001 8:00 am
Location: sini

Postby tOKSIK on Tue Jan 22, 2002 5:27 pm

aku tau tapsir mimpi lelaki yang mimpi kawin pastu dia rasa sedap! ... tu tanda dia akhil baligh :gigi:
«Frag Everything That Isn't Me»
tOKSIK
Ahli Kanan
Ahli Kanan
 
Posts: 102
Joined: Thu Nov 15, 2001 8:00 am

Postby yidin on Wed Jan 23, 2002 1:12 am

macam2 lah toksik kita nih... :lidah:
Yidin vs. Mufis
yidin
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 2586
Joined: Fri Jun 08, 2001 8:00 am
Location: sini

Postby raihan_77 on Thu Jan 24, 2002 6:10 pm

assalamualaikumwarahmatullah....

jup..jup....conpius den nie ha.....
nawwal nie, nawwal yg mana 1 ek? ntah2.... sahabat den yg dr pulau tu kot??? kekekeke... (byk tul sahabat den nih...den peramah maa...sumer users leh jd sahabat den...)hik..hik..hik....tak cayer, tanyer pd sehati tu..... kan sehati kan???? kekkkkeke...
k arrr....nak tdo lak... ngantuk sesungguh!!! till next time....
wassalam..... :pitam:
..bertemu pasti tak jemu..berpisah pasti tak gelisah..
raihan_77
Ahli Berdaftar
Ahli Berdaftar
 
Posts: 33
Joined: Tue Jan 22, 2002 8:00 am
Location: taman hati......

Postby sehatisejiwa on Fri Jan 25, 2002 12:02 am

Pada 2002-01-24 03:10, raihan_77 menulis:

assalamualaikumwarahmatullah....

jup..jup....conpius den nie ha.....
nawwal nie, nawwal yg mana 1 ek? ntah2.... sahabat den yg dr pulau tu kot??? kekekeke... (byk tul sahabat den nih...den peramah maa...sumer users leh jd sahabat den...)hik..hik..hik....tak cayer, tanyer pd sehati tu..... kan sehati kan???? kekkkkeke...
k arrr....nak tdo lak... ngantuk sesungguh!!! till next time....
wassalam..... :pitam:


wa'alaikumussalam...uit..ater sis raihan... awat aikh..dok seru seru nama sehati nih!!! ni kita berbicara tentang tafsir mimpi aaa..
atau akak termimpi sehati... tu yang menyeru nyeru nama sehati nih.... :gigi:

ok selamat menidurkan diri...mimpi kan sehati eik.... :gelak:

kata orang..mimpi mainan tidur...
kata orang... mimpi sebagai petunjuk

kata orang....orang yang bermimpi dan biler bangun dia boleh citer satu satu..apa yang berlaku dalam mimpinya...itu maksud kuat daya ingatan...sebab tak semua orang boleh tahu/mampu ceritakan apa yang dia mimpikan

kata sehati... ater awat tak termimpi-mimpi nih... tidur yang tenang tanpa mimpi..bangun pun segar bugar :gelak:
Image Image Image
User avatar
sehatisejiwa
Ahli Felo
Ahli Felo
 
Posts: 3041
Joined: Tue Nov 27, 2001 8:00 am
Location: ~bumi Allah jua~

Postby nawwal on Fri Jan 25, 2002 5:38 am

salam raihan_77

:senyum: hmmmm nawwal ni bukan org pulau :senyum: orang semenangjung ,( GAZA la kot :gigi: )

hmmm apa yang nawwal nak tahu tang mimpi ni la kan..ada orang cakap bila sesaornag ada mengamalkan sesuatu perbuatan atau amalan dia mudah untuk dapat petunkuj melalui mimpi..jadinye nawwal nak la tahu bagai mana nak mengahtahui samaada mimpi tu sekadar mainan tidur atau ianya boleh dianggap sebagai petanda atau sebagai nye..

:senyum: salam
nawwal
Ahli Berdaftar
Ahli Berdaftar
 
Posts: 45
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Postby seribayu2k on Fri Jan 25, 2002 12:39 pm

Bismillah...Him

as'kum...

bagi sri ler kan nawwal (nyibuk aje sri nih)..kalau mimpi tuh tak berttgan ngan Islam boleh ler percaya...kalau citer pasal mimpi ingat sri satu perbincangan sejam lebih ngan my close fren..dia kata tak boleh percayakan mimpi..tapi sri jenih yg percayakan mimpi...............erm..ada benonyer juga apa yg dia kata tuh...
Qyiam ku tetap padaNya, iMpOsSibLe iS NoThInG
seribayu2k
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 1548
Joined: Mon Mar 05, 2001 8:00 am
Location: KL

Postby yidin on Fri Jan 25, 2002 1:26 pm

pakcik lak ada masa percaya, ada masa idak.
kalau tidur dgn keadaan suci, ada air semayang, pakcik akan selidiki apa maksud yg tersirat dr mimpi tu. sebab mimpi ni kadang2, bukan straightforward sangat.
kita terpaksa kaji apakah maksud terselindung.
tu, kekadang ramalan yg pakcik buat melalui mimpi kena dan berlaku. wallahu'alam.
Yidin vs. Mufis
yidin
Ahli Emeritus
Ahli Emeritus
 
Posts: 2586
Joined: Fri Jun 08, 2001 8:00 am
Location: sini

Postby raihan_77 on Fri Jan 25, 2002 5:24 pm

assalamualaikumwarahmatullah...


ok..2 nawwal....

sis nak citer pengalaman sis yg real ttg mimpi....

pernah 3-4 sis bermimpi ttg arwah kakak sis. dlm mimpi tu kami berbual, bergurau, berpesan...etc.... bukan sekali tp 3-4 kali...then sis citer pd hubbybee..... kami buat andaian arwah mahukan kami sentiasa mengingati dia dgn cara sedekahkan AL FATIHAH ..... so, mimpi yg ni sis amat yakin ia dtg dr petunjuk Ilahi.

ada jugak mimpi yg lain yg mana waktu siangnya terjd seperti kejadian dlm mimpi sis tu... means... mimpi bertukar menjd realiti... caya tak? kalau nak citer 1 per 1 jenuhlah sis taip kat sini...kkekkekke....
apapun...akak mmg punya tanggapan yg berbeza ttg mimpi nih... maybe sbb abah sis suka tafsirkan mimpi, tu yg buatkan sis terikut gak agaknyer....nantilah..sis citer dilain waktu....till next time...wassalam...


_________________
>may ISLAM be the greatest empire in the century<

<font size=-2>[ Mesej ini diubah oleh: raihan_77 pada 2002-01-28 11:23 ]</font>
raihan_77
Ahli Berdaftar
Ahli Berdaftar
 
Posts: 33
Joined: Tue Jan 22, 2002 8:00 am
Location: taman hati......

Postby nawwal on Sat Jan 26, 2002 4:33 am

salam :senyum:
alah sis cite la lagi
abah sis tu cam ne boleh suka tafsirkan mimpi? nak la tahu

cite yek sis
nawwal
Ahli Berdaftar
Ahli Berdaftar
 
Posts: 45
Joined: Thu Jan 01, 1970 8:00 am

Next

Return to Bicara Umum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests